★THE RED VELVET
Monday, November 7, 2011 • 8:07 AM • 0 comments

Assalamualaikum..

Hye wasup korg..hehe..Sempena mlm yg indah ni..ak nk cite ckit ah pasal THE RED VELVET..haha..ap kah itu ?..ini lah sejenis cake..CDP BEB!!..hehe..

Musim2 kurban ea..kk kesayanganku mesti balik kn..Tiap kali msak mesti lah diaowg buat resepi baru..haha..ni ak suke ea!.hehe...MASAK TIME!!..so kiterong pilih lah The Red Velvet..Masak kek ni bkn lah seng.adoi...rumit!..dlm 2jam lebih kut kiterong mask..adoi..lame kan?..Cian kat FaeSya..tunggu lame2..haha..2 lah surh ngat belajo mask..hehe.xpe..skali skale je op?..kekgi nak mask untuk awk jugak..hehe..InsyaAllah.

hri ni ak nk share ckit ah resepi THE RED VELVET EA Nk X?..ah care ap ak..hehe..ak ltk jugak...

Kek ni sedap sgt..cantik pulak tu kalernye..memandangkan kalernye merah, boleh wat utk special occasion..lain dari yg lain...


Bahan-bahan ( 1 biji )

Kek (Sila guna penyukat khas)
2 1/2 cup tepung kek (1 cup tepung kek = 2 sudu kecil cornstarch dlm 1 measuring cup n isikan selebihnya dgn all purpose flour. ayak 3 kali.)
1 sudu kecil serbuk penaik diayak
2 sudu besar serbuk koko tanpa pemanis (biasanya guna van houten)
2 oz pewarna merah (kalau xtau sukat dlm oz, campurkan dengan serbuk koko sampai boleh jadi pes pun cukup)
1/2 cup butter
1 1/2 cup gula
2 biji telur pada suhu bilik
1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
1 cup buttermilk pada suhu bilik. kalau xdpt beli kat kedai, resipinye ade di bawah
1 sudu kecil cuka putih
1 sudu kecil sodium bikarbonat/baking soda
Buttermilk
1 cup (240 ml) susu kotak full cream
sama ada 1 3/4 sbesar cream of tartar atau 1 sbesar cuka putih atau 1 sbesar jus lemon
Cream cheese frosting
2 buku cream cheese, dilembutkan
1/2 cup butter dilembutkan
1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
2 cup gila icing, diayak. kalau xsuke manis boleh kurangkan gula tp saya guna 2 1/2 cup
Cara-cara

BUTTERMILK: campurkan tartar atau cuka atau jus lemon pada susu dan biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum guna.
Ataupun campurkan 3/4 cup plain yoghurt bersama 1/4 cup susu pun boleh jugak. Ikut mane yang sesuai.

KEK: sapukan butter pada 2 loyang bulat bersaiz 9 inci ataupun 3 loyang bulat bersaiz 8 inci. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
Ayakkan bersama tepung kek dan serbuk penaik di dalam satu bekas sederhana. Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga menjadi pes yang tidak berketul.
Dalam satu bekas besar, pukul butter dengan gula sehingga kembang.
Masukkan telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah tadi. Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul.
Perlahankan mixer, masukkan 1/3 daripada tepung dan pukul rata, kemudian masukkan 1/2 daripada buttermilk, pukul rata lagi. Masukkan 1/3 lagi tepung,pukul dan semua buttermilk,pukul dan kemudian kesemua tepung yang tinggal.

Campurkan cuka dengan baking soda dalam satu bekas kecil. Nanti die berbuih. Cepat2 campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukkan dalam loyang dan bakar.

Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit. Kek ni moist, so kene cek awal. Bile cucuk dengan lidi je dah bersih, keluarkan dari oven.
Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang. Pastikan kek dah betul2 sejuk sebelum letak frosting.

CREAM CHEESE FROSTING: Pukul butter dengan cream cheese sampai halus, perlahankan mixer dan tambahkan gula icing dan esen vanila.
Untuk letak frosting, terbalikkan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas, sapu frosting di bahagian rata kek,lagi tebal lagi sedap. kemudian letakkan kek yang kedua atas kek tadi, bahagian yang rata menghadap bawah. kemudian sapu frosting di seluruh kek.
Kek ni sedap kalau dah masuk dalam peti sejuk lepas tu keluarkan sekejap bagi die xkeras, baru makan.

adoi..nk tunjuk rupe kek tu..gambo x upload.agi..huu..xper..lain kali..ok..ini lah..care kite owg buat THE RED VELVET!..:)Sharing is caring right?..hehe..Selamat mencuba!..

P/S:resepi ini ku petik dari http://www.myresipi.com/top/detail/10484 ....mls nak salin yg kiterong.haha..tpi bile tgok balik resepi yg mokno bgi..sebijik je..so..kire same lah ye..


Everytime Miss You
PostAboutLinksSite

★Benvenuto!


Love// Die?
Welcome my 0 little friends. Assalamualaikum! speaking here is Mimi.Do follow and leave your footprint on my tagboard. And Please be nice here.CopyCat stay away from my world,shuh-shuh!